Papež vyzval židy a křesťany ke společnému úsilí o pokoj ve světě

29.10.2005 

Křesťané a židé mají spolupracovat každý den, aby vydávali svědectví o jediném Bohu a napomáhali spravedlnosti a pokoji ve světě pro příští generace. To zdůraznil papež Benedikt XVI. ve svém poselství ke 40. výročí od vydání koncilní deklarace Nostra Aetate o dialogu s ostatními náboženstvími. V listu adresovaném kardinálu Walteru Kasperovi, který je předsedou Komise pro vtahy se židy, se uvádí, že toto výročí nám ?nabízí hojnost motivů k vyjádření vděčnosti Bohu všemohoucímu za svědectví všech těch, kdo navzdory složitým historickým etapám, především v období nacismu, s odvahou usilovali o usmíření a vzájemné porozumění mezi křesťany a židy.?
?V tomto směru,? uvádí Svatý otec, ?od prvních dnů mého pontifikátu a zvláště u příležitosti návštěvy synagogy v Kolíně nad Rýnem, jsem vyjádřil rozhodnou vůli pokračovat v cestě, po níž šel můj předchůdce Jan Pavel II. Věřím, že v dialogu i v každodenních setkáních křesťané i židé budou společně svědčit o Jediném Bohu a jeho Přikázáních, o svatosti života, o hodnotě a důstojnosti lidské osoby, o právech rodiny a potřebě spravedlnosti, pokoje a usmíření pro celý svět.?
Kardinál Walter Kasper pak k významu dokumentu Nostra Aetate pro dnešní dobu dodal: ?Poselství Nostra Aetate je stejně jasné dnes jako v době svého vzniku. Je to rozhodné ne všem projevům antijudaismu a antisemitismu, odmítnutí každé urážky, diskriminace a perzekuce, které z nich vycházejí. A je to velké ano znovuobjevování židovských kořenů v křesťanství.?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.