Mons Divisz dostal cenu vyrobenou žačkou českého profesora

28.10.2005 

Památce zemřelého papeže Jana Pavla II. byl věnován benefiční koncert uspořádaný nadací Kephas ve středu v auditoriu na Via Conciliazione. V programu zazněla řada písní slavných italských autorů jako Tony Esposito, Katia Ricciareli nebo Michel Placido. Výtěžek z toho koncertu bude věnován na pomoc dětem postižených katastrofou tsunami v jihovýchodní Asii.

Během večera bylo předáno několik cen udělených nadací Kephas významným osobnostem. Jednu z prestižních cen získal současný krakowský arcibiskup a nejbližší spolupracovník Jana Pavla II. mons. Stanislaw Dziwisz. Tato cena má podobu skleněné plastiky s názvem Mořský pták, jejíž autorkou je významná bulharská výtvarnice Angelina Pavlova. Tato autorka byla v 80. letech žákyní prof. Stanislava Libenského na VŠ uměleckoúprůmyslové v Praze a podělila se s námi o několik svých postřehů.

V roce 2000 jsem měla výstavu v Sofii na téma christianizace Vikingů. Tam jsem mohla představit některá díla s duchovní tematikou a byla tam i skleněná plastika Mořský pták. Je to vlastně symbol loďky a zároveň apoštolského stolce, křesťanský symbol, která ukazuje cestu napříč vlnami. Zároveň je použito skla, nikoli foukaného, ale taveného a broušeného, modře koloravého, a to má také symboliku jako velmi křehký a vzácný materiál. Myslím, že i Jan Pavel II. byl křehký a vzácný člověk.

Jak vzpomínáte na osobnost prof. Libenského?
Bylo to setkání s nejvýznamnější osobností v mém životě. Jsem hrdá na to, že jsem mohla být jeho studentkou, protože jeho dílo se podobá stavbě velké katedrály, a má velmi duchovní dimenzi. Spolu s několika dalšími studenty jsme v Bulharsku založili školu pro umělecké zpracování skla a v tomto se hlásíme k prof. Libenskému jako k zakladateli. Podobné školy ale vznikaly i v jiných zemích celého světa, takže jeho vliv je obrovský. Při jedné jeho výstavě v Paříži hodnotila kritika význam této tvorby podobně jako význam kubistického stylu v umění. Řekla bych, že moje přítomnost nyní v Římě znamená také přítomnost tradice českého skla a českého umění.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.