Arcibiskup Lajolo na návštěvě Ruska

27.10.2005 

Od středy do neděle je na oficiální návštěvě Moskvy sekretář pro Vztahy se státy Svatého Stolce, arcibiskup Giovanni Laojolo. Jeho návštěva má především důležitý význam při upevnění vztahů mezi Svatým stolcem a Ruskou federací a uskutečňuje se na pozvání ruského ministra zahraničních věcí Sergeje Lavrova. V souběhu s touto návštěvou pak zítra Svatý otec přijme ve vatikánu nového ruského velvyslance, který mu předá pověřovací listiny. Mons. Lajolo se dnes detkal v Moskvě s katolickými biskupy a jednal s předsedou komise pro zahraniční vztahy ruské Dumy. Zítra bude následovat setkáíní s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem a pravoslavným metropolitou Kirillem. V sobotu si mons. Lajolo prohlédne Kreml a navštíví Tretjakovskou galerii, v neděli bude program jeho návštěvy zakončen slavnostní bohoslužbou v katolické katedrále Malaja Gruzínskaja. Jako svůj prvořadý úkol označil před návštěvou mons. Laojolo ?zlepšit vztahy s ruským patriarchátem, s ohledem na nezbytnou potřebu společného svědectví všech křesťanů o evangelních hodnotách, svědectví, které je v současném světě tolik důležité?.
Arcibiskup vyjádřil také přání, aby se v blízké době zcela odstranily všechny nesnáze v diplomatických vztazích obou států. ?Církev nežádá privilegia pro sebe, ale dožaduje se respektu k právu plné svobody vyznání.? Na téma možné budoucí návštěvy papeže v Rusku mons. Lajolo uvedl, že by to znamenalo ?významnou a důležitou ekumenickou událost, a také radost a naději nejen pro všechny katolíky, ale pro celé Rusko.? Svatý otec by ovšem nepodnikl návštěvu, pokud by měla znamenat příčinu napětí a nespokojenosti.
Ve vztazích mezi pravoslavnou a katolickou církví dosud přetrvávají těžkosti a nemožnost nalézt společný jazyk potřebný pro vyřešení sporných věcí. ?Nicméně necháme-li se vést Evangeliem, nemohou zde existovat takové překážky, které by byly nepřekonatelné,? uvedl mons. Giovanni Lajolo.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.