Pražská katedrála patří církvi

26.10.2005 

Po třinácti letech sporů soud rozhodl o tom, komu patří pražská katedrála svatého Víta. Obvodní soud pro Prahu 1 ji včetně přilehlých nemovitostí přiřkl církvi. Zdá se tedy, že církev bude moci opět svobodně disponovat s tímto posvátným prostorem. O komentář jsme požádali tiskového mluvčího biskupské konference, Martina Horálka:

Rozhodnutí soudu o tom, že Svatovítská katedrála a majetek a budovy s tím spojené, konkrétně metropolitní kapitole u sv. Víta, patří katolické církvi, jsme samozřejmě přivítali s radostí. Je to pro všechny církevní představitele znamení, že se i v našem soudnictví, tak říkajíc, blýská na lepší časy. Pro přiblížení posluchačům mohu pouze říci, že do dnešních dnů klíče od Svatovítské katedrály vlastní fyzicky správa Pražského hradu, takže každý kněz, který chce sloužit ve Svatovítské katedrále mši sv., si musí fyzicky vyzvednout klíče u správy Pražského hradu, a může to být pouze člověk, který je zde přesně předem nahlášen. Pokud snad církev má v uvozovkách tu drzost, že by si chtěla ve Svatovítské katedrále uspořádat mši mimo předem stanovený pořad mší a program, tak o to musí dopředu požádat u správy Pražského hradu. Je to samozřejmě stav, který připomíná hlubokou komunistickou totalitu a také z této doby pochází. Jen pro zajímavost - s myšlenkou, že se musí se Svatovístkou katedrálou počítat ve smyslu, že patří celému národu, přišli skutečně komunisté v roce 1949 v souvislosti s tím, když projednávali režim, změny klíčů od korunovačních klenotů. V té době byl na pražském arcibiskupském stolci kardinál Beran a samozřejmě pro tehdejší komunistickou garnituru bylo nemyslitené, aby tento nenáviděný člověk měl přístup, nebo klíč od pražských korunovačních klenotů. Takže myšlenka, že Pražská katedrála není církevní budovou a není tedy ani možné, aby klíče od ní měli kněží či členové metropolitní kapituly sv. Víta, pochází z této doby a z těchto pohnutek.
Tohle všechno dodávám pouze jako jeden kamínek do mozaiky, aby posluchači měli možnost si představit, o co v celém tom soudním sporu jde a proč i představitelé metropolitní kapituly, pan kardinál Milostav Vlk aj., komentovali rozsudek slovy, že se zdá, že konečně česká justice přisoudila poprávu katedrálu římsko-katolické církvi a v podstatě tak napravila po mnoha letech to, co komunistické orgány a komunistická justice kdysi zapříčinila.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.