Kongresové centrum nese jméno Mattea Ricciho

26.10.2005 

Po významné postavě jezuitských misií v Číně Matteo Riccim nese název nové kongresové centrum, které bylo včera slavnostně otevřeno na Gregoriánské univerzitě. Při té příležitosti přednesl úvodní projev kardinál Státní sekretář Angelo Sodano.
?Pater Matteo Ricci ať je pro nás podnětem k současnému důležitému dialogu mezi kulturami a náboženstvími, aniž bychom se však vystavili nebezpečí náboženského synkretismu,? řekl kardinál Sodano.
Matteo Ricci byl zakládající osobností jezuitských misií v Číně, narodil se v roce 1552, studoval matematiku a geografii na Římské koleji, kterou založil sv. Ignác a ze které později vznikla Gregoriánská univerzita. Po vysvěcení na kněze byl Matteo Ricci vyslán nejprve do Indie a pak do Číny, zemřel v Pekingu v roce 1610. Na misijním území zcela přijal metodu inkulturace, včetně mandarinského oděvu. Naučil se čínský jazyk a začal v něm vyučovat přírodní vědy, díky kterým se dostal až k císařskému dvoru, publikoval také čínský Katechismus a hlásal Evangelium, začal se stavbou kostelů. V době jeho smrti se ke katolictví hlásilo již 25 tisíc Číňanů, ale i mezi budhisty měl vělkou úctu a autoritu, i když po jeho smrti se situace změnila.

Nikoli náhodou se kardinál Sodano věnoval v závěru svého vystoupení současným vztahům Číny a Svatého stolce. Zopakoval, že Svatý otec je stále připraven k zahájení nového dialogu s čínskými autoritami. Vyjádřil zároveň lítost, že právě skončeného biskupského synodu o Eucharistii se nemohli zúčastnit čtyři pozvaní biskupové z Číny. K otázce přítomnosti a setrvání nuncia na Taiwanu kardinál Sodano uvedl, že bezprostředně poté, co bude navázán diplomatický kontakt s Čínou, odjede nuncius do Pekingu. ?Se Svatým stolcem však nesmí být jednáno hůře než s jinými státy,? řekl státní sekretář. ?Snažíme se nadále, aby principy křesťanství obsažené v Evangeliu mohly být hlásány ve všech zemích a zároveň máme plný respekt k jejich obyvatelům, jejich historii a kultuře.?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.