Vychází nový časopis na papežských univerzitách

25.10.2005 

Nový časopis Synthesis začíná vycházet na římských papežských univerzitách. Bude distribuován zdarma v 5 tisících výtiscích. Jeho záměrem je přispět k tomu, aby se univerzita stala líhní pravých hodnot, které pomohou obnovit současnou kulturu.
Více řekl redaktorovi našeho rozhlasu vedoucí redaktor časopisu Jorge Olaechea:

Naším přáním, a to jak studentů, tak učitelů, je, aby katolické univerzity našly tu vitalitu a byly tím podnětem, který učiní křesťany důležitým prvkem v kulturním dialogu. Jsme přesvědčeni o tom, že víra má co říci, ba dokonce, že má něco velmi důležitého říci a přidat současné kultuře, člověku dnešní doby. Myslím, že také v kulturním prostředí je zapotřebí nových sil pro církev. Kdo jiný, než papežské univerzity mohou tyto síly vytvářet.

A podle vás, chtějí stuenti přispět k tomuto dílu?

Äno, vůle k práci zde je, i když se tu a tam vidí, že jsou i studenti s poněkud středoškolským přístupem: těm stačí jít na přednášku, poslechnout si profesora, udělat zkoušku a stačí. Měli bychom však usilovat o vyšší cíle, nezůstávat na povrchní kritice, ale přejít k akci. Naším časopisem chceme ukázat i to, že je jiná cesta - setkávat se, diskutovat, psát, o něco společně usilovat.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.