Eucharistie, živý chléb pro pokoj na světě

24.10.2005 

Ve Vatikánu bylo v sobotu zveřejněno závěrečné poselství Biskupského synodu. Na rozdíl od Propositiones, které informují o dílčích závěrech synodních otců předložených Svatému otci k dalšímu zpracování, poselství nadepsané ?Eucharistie, živý chléb pro pokoj na světě?, se obrací k Lidu Božímu.
Hned v úvodu účastníci Synodu volají po oživení eucharistické pastorace. Vyzývají křesťany všech vyznání k modlitbě za plnou jednotu církve ve sloužení Eucharistie. Děkují Bohu za pontifikát Jana Pavla II., za jeho poslední encykliku Ecclesia de Eucharistia a za apoštolský list Mane nobiscum Domine.
První část poselství je nadepsána: ?Zaposlouchaní do utrpení světa.? Synodní otcové vypočítají mnoho bolestí současného světa a táží se: ?Co činit, aby v této epoše globalizace mohla solidarita převážit nad utrpením a chudobou?? Apelují na ty, kdo rozhodují, aby dbali na důstojnost každé lidské osoby, manželství a rodiny. Připomínají, že mučedníci díky Eucharistii vždy uměli vítězit nad nenávistí, láskou a odpuštěním.
V části nazvané ?To čiňte na mou památku? se zdůrazňuje význam liturgické obnovy prosazované II. Vatikánským koncilem. ?Je třeba pečovat o jeho pozitivní plody a opravovat zneužití, která pronikla do praxe? ? píší synodní otcové. Vyzývají k věrnosti liturgickým normám a varují před libovulí v nakládání s posvátnými texty. Dále ukazují na ?Světlé stránky eucharistického života v církvi? a vyjmenovávají řadu pozitivních skutečností, o kterých se na synodu mluvilo. Patří mezi ně růst povolání, zkušenost světových dní mládeže, církevní hnutí připravující misionáře nové evangelizace, oživení eucharistické adorace a podobně. Otcové děkují Bohu za obnovu svobodného sloužení eucharistie v mnoha zemích a posílají pozdravy pronásledovaným křesťanům. V poselství se dále mluví o ?Výzvách eucharistické obnovy?. Dokument poukazuje na zánik citlivosti k hříchu a na krizi svátostí smíření. Dotýkají se také velmi diskutované otázky nedostatku kněží v některých oblastech. Tam, kde přítomnost kněze je obtížná, je třeba lépe vysvětlit a propagovat ?duchovní přijímání?. Synodní otcové se obracejí také k osobám žijícím v nesvátostných manželstvích. Zdůrazňují, že nejsou vyloučení z církve a zvou je k pravidelné účasti na mši svaté. Podobně oslovují rodiče, duchovní a katechety, aby v dnešním sekularizovaném světě pečlivě dbali na přípravu příštích generací a pomáhali jim obnovit praktikování svátostí. ?Buďte mými svědky?, stojí v nadpisu další části poselství. Synod v ní oslovuje různé skupiny lidí. Kněze vyzývá, aby byli pokornými dělníky na vinici Páně a vydávali svědectví vlastního života. Trvalé jáhny, katechety a laické pastorační asistenty vyzývá k plné jednotě myslí a činů s pastýři jednotlivých komunit. Všechny pokřtěné pak zve k následování Krista v Pokoře a lásce.
Zasvěceným osobám děkuje za eucharistické svědectví. Mladé lidí vybízí, aby čerpali z pramene, kterým je Nejsvětější svátost ? a seminaristy, aby se nechali vést autentickou eucharistickou spiritualitou. Katolickým rodinám synodní otcové doporučují společnou účast na nedělní mši svaté. Nemocným otcové píší: ?Skrze utrpení máte zvláštní podíl na eucharistické oběti a jste svědky lásky, která z ní plyne. Jsme s Vámi, zvláště s umírajícími, kteří přijímáte Kristovo Tělo jako viatikum?.
Poslední část textu nese nadpis: ?Aby všichni byli jedno?. Jejím tématem je touha po plné jednotě křesťanů, ale také vysvětlení, že společná Eucharistie stále ještě není možná. ?Na zakončení Synodu - píší jeho účastníci ? zakoušíme pokoj plný naděje, tak jako učedníci z Emauz. Přejeme vám, abyste s radostí přicházeli k setkání s Eucharistií.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.