Gaetano Catanoso a Zikmund Gorazdowski mezi svatými

22.10.2005 

Zítra proběhne na náměstí sv. Petra kanonizace pěti nových blahoslavených. Mezi nimi bude také italský kněz Gaetano Catanoso a polský kněz Zikmund Gorazdowski. Přinášíme vám stručné portréty těchto dvou služebníků Božích a charakteristiku, kterou podávají postulátoři jejich procesu.

Gaetano Catanoso se narodil v roce 1879, již v deseti letech pocítil povolání ke kněžství a vstoupil do semináře v Reggiu. Vysvěcen byl v roce 1902. Většinu kněžského života prožil v Calábrii. Byl farářem v Aspromonte a Pentidattilu a neúnavně pracoval jako duchovní pastýř mezi svými věřícími. Byl také zpovědníkem v mnoha klášterech a jako duchovní pastýř navštěvoval také věznice. To, co je jeho hlavním rysem, je velká úcta k trpící Tváři Krista. ?Svatá Tvář,? říkával, ?to je můj život a je má síla.? Jeho spiritualita se vyznačuje zásadou: Ježíš potřebuje mnoho Veronik, protože je mnoho hříchů rouhání a potřebuje mnoho Šimonů, protože kříž je stále těžší pro chudé a potřebné bez pomoci. Hluboká úcta k tváři, jejíž obrysy zůstaly na roušce Veroničině, uváděla patera Catanosa do Eucharistického mystéria, kde je Ježíš i jeho Tvář skutečně přítomná s tělem a krví pod závojem hostie. Trpící Kristus byl tím, s nímž se denně také setkával při pomoci těm nejchudším a trpícím. Dvacet let byl farářem v Reggiu. Při pohledu na tolik nesnází, kterým museli čelit kněží v Calábrii přišel na myšlenku založit kongregaci sester, která by pomáhala nejen kněžím v chudých farnostech, ale především dětem z chudých rodin. V roce 1934 s podporou Luigi Oriona vznikla kongregace sester s.Veroniky od Svaté Tváře. Padre Catanoso zemřel 4. dubna 1963 v mateřském domě kongregace sester, kterou založil. Blahořečen byl Janem Pavlem II. v roce 1987.

Postulátor procesu mons. Giuseppe D Ascola byl také žákem patera Catanosa. Redaktorovi našeho rozhlasu popsal, jak došlo k jejich setkání:

Blah. Gaetana Catanosa jsem poznal v říjnu 1940, když jsem vstoupil do semináře, a našel jsem v něm svého duchovního otce. Proto v mnoha věcech, o kterých se hovoří v procesu, jsem přímým svědkem. Jeho hlavním rysem je úcta k Eucharistii a úcta ke Svaté Tváři. Ta se jen zvyšovala uprostřed hmotné bídy, která obklopovala zvláště děti v jeho farnostech. ?Vidím v těchto dětech trpící Tvář Krista,? říkával pater Gaetano. Právě proto založil kongregaci sester sv.Veroniky od svaté Tváře, aby přistupovaly k těmto dětem a osušily jejich trpící tváře.

Druhým knězem, který bude zítra svatořečen je Zikmund Gorazdowski, který se narodil v Sanoku r.1845. S paterem Catanosem jej spojuje velká starost o chudé a snaha podílet se na výchově mládeže ve svých farnostech. Z rodného Polska se dostal do diecéze ve Lvově, kde zakládal mnoho spolků křesťanského milosrdenství, jako např. Institut sv.Josefa pro nevyléčitelně nemocné, Institut pro chudé studenty, Institut Dítěte Ježíše a jiné. Aby tato díla přinášela ovoce, musel pater Gorazdowski vyvinout velké duchovní i fyzické úsilí. Zemřel 1. ledna 1920 ve Lvově, kde jej papež Jan Pavel II. blahořečil v lednu r.2001.

O poselství patera Gorazdovského pro dnešní dobu hovoří arcibiskup Edward Nowak:
"Od začátku svého apoštolátu projevoval pater Gorazdowski velký cit pro ty nejchudší. Často byl nazýván ?Apoštol Božího milosrdenství?, ?Kněz bezdomovců?, ?otec chudých?. V kontextu roku Eucharistie můžeme zdůraznit jeho eucharistický rozměr, protože při všech dílech pokládal za první věc eucharistickou adoraci v kapli. Dá se říci, že byl mužem Eucharistie. Všichni, kdo jej znali, potvrzovali jeho zvláštní úctu k nejsv. Svátosti. Ve lvovské diecézi horlivě uváděl do praxe nařízení Pia X. o přístupu dětí k prvnímu sv.přijímání."

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.