Koncert věnovaný Benediktu XVI.

20.10.2005 

XI. řádné shromáždění biskupského synodu o Eucharistii se chýlí ke konci. Synodní otcové diskutují v menších skupinách připomínky k závěrečným dokumentům.
V době našeho večerního vysílání je v plném proudu první velká kulturní akce nového pontifikátu: koncert věnovaný Benediktu XVI. V Aule Pavla VI. zazní díla Palestriny, Mendelssohna Bartholdyho, Mozarta, Liszta, Hanse Pfitznera, Verdiho, Wagnera, ale také papežova rodného bratra, P. Georga Ratzingera. Účinkuje chlapecký katedrální sbor z Řezna ?Regensburger Domspatzen?, pod vedením Rolanda Büchnera. 30 let - až do roku 1994 - stál v čele tohoto sboru právě bratr Svatého otce. Současný dirigent je jeho bezprostředním nástupcem.
Na koncertu dále vystoupí orchestr mnichovské filharmonie a sbor Athestis pod vedením Christiana Thielemanna. Dnešní koncert budou přenášet regionální rozhlasové a televizní stanice v Bavorsku a Saarlandu.

Chlapecký sbor z Řezna spolu s varhaníkem Josefem Stoiberem vystoupí ještě na dalším koncertě věnovaném Benediktu XVI. Koná se v sobotu 22. října večer v Sixtinské kapli. Na programu budou díla Johanna Singenbergera, Lorenzo Perosiiho, Palestrini, Josefa Rheinbergera, Antona Brucknera, Mendelssohna Bartholdiho a samozřejmě také papežova bratra.

?Regensburger Domspatzen? je nejstarším chlapeckým sborem světa. Trvá už více než tisíc let. Vznikl v roce 976, když řezenský biskup Wolfgang založil školu a svěřil jejím žákům liturgický zpěv v katedrále. Sbor dostal mnoho mezinárodních ocenění. Jeho vystoupení v Sixtinské kapli bylo dávným snem P. Georga Ratzingera.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.