Papež navštívil etiopskou kolej

18.10.2005 

Na závěr návštěvy biskupů Ad limina z Etiopie a Eritreie navštívil včera papež Benedikt XVI. Papežskou etiopskou kolej ve Vatikánu, která si připomíná 75 let od svého založení.
Během návštěvy zdůraznil papež nutnost ekumenického dialogu v těchto dvou afrických zemích, ve kterých jsou katolíci menšinou, a také důležitost humanitárního úsilí a solidarity s obyvateli sousedního Somálska. ?Katolická víra má být znamením sjednocení navzdory všem politickým a etnickým rozdělením, neboť má přinášet poselství smíření,? řekl Svatý otec a pokračoval: ?Kde je skutečné úsilí následovat Krista, těžkosti a nepochopení jakéhokoli typu mohou být překonány, protože Bůh smířil se sebou celý svět.?
Benedikt XVI. připomíná biskupům, aby pomáhali lidem pochopit, že není míru bez spravedlnosti a není spravedlnosti bez odpuštění.? Připomíná rovněž, že v sousedním Somálsku politická nestabilita neumožňuje lidem důstojně žít, jak by mělo být výsadou každé lidské bytosti.
V promluvě zmínil papež opakovaně potřebu ekumenického dialogu a zdůraznil, že bratrství mezi křesťany není pouze věcí citu, a rozhodně neobsahuje lhostejnost k pravdě. Bratrství je založeno na svátosti křtu a je neoddělitelné od dobré teologické formace. V této souvislosti Svatý otec ocenil vznik katolické univerzity v Etiopii, k němuž došlo po mnohaletém úsilí.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.