Biskupové z Číny na synod nepřijedou

18.10.2005 

Čtyři biskupové z Číny, které pozval papež Benedikt XVI. k účasti na probíhajícím biskupském synodu o Eucharistii, nebudou moci přijet. Uvádí se to v dopisu jednoho z těchto bislupů, který dnes dopoledne přečetl v synodní aule kardinál státní sekretář Angelo Sodano. V několika řádcích psaných latinsky zdůvodnil jeden z čínských biskupů, že čínská vláda neudělí představitelům katolické církve povolení k cestě do Říma. Zdůraznil však také duchovní jednotu čínské katolické církve se Svatým otcem a všemi účastníky synodu.
Dnešní program jednání synodu byl redukován z důvodu účasti synodních otců na zádušní mši za zemřelého kardinála Giuseppe Capria.

Sekretář synodu, arcibiskup Nikola Eterović, představil Svatému otci první svazek Enchiridionu biskupského synodu, který shromažďuje akta a body jednání z prvních deseti generálních shromáždění od roku 1965 do roku 1987, kdy se uskutečnil synod věnovaný laikům s následně vydanou apoštolskou exhortací Christifideles laici. Součástí tohoto prvního svazku Enchiridionu, který byl vydán v latinské a italské jazykové verzi, jsou vždy základní dokumenty z každého shromáždění synodu, tedy lineamenta, instrumentum laboris, post-synodální apoštolská exhortace a další eventuální pozdější dokumenty.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.