Základem rozlišování je hierarchie hodnot

14.10.2005 

Úloha žen ve společnosti a svobodný rozvoj nových informačních technologií, to jsou témata dvou včerejších vystoupení arcibiskupa Celestina Migliore, stálého pozorovatele Svatého stolce při OSN, během jednání Valného shromáždění.

Arcibiskup Migliore zdůraznil, že i když jsou vidět pozitivní tendence k nápravě,. stále ještě přetrvává ohroženost žen v různých situacích. Je to například domácí násilí, různé formy rituálního poškozování a další excesy, které jsou v rozporu s lidskými právy. V některých i moderních zemích je například stále praxe zabíjení ženských novorozenců, popřípadě dochází k častému zneužívání žen v organizované prostituci a podobně. V této souvislosti pozorovatel Svatého Stolce zmínil pozitivní trendy na pomoc ženám v nouzi, které se rozvíjejí zásluhou různých katolických organizací v Kambodži, Bosně a Hercegovině a v zemích Latinské Ameriky.
Jedním z možných řešení těchto otázek je také zvýšit investice do vzdělaní žen a do jejich zdravotní výchovy v chudých zemích.

Druhým tématem, s nímž mons. Celestino Migliore vystoupil na půdě OSN, byla svoboda sdělovacích prostředků, které stojí u základů každé demokracie, neboť nemají být závislé na moci, politickém vlivu či kapitálových skupinách. ?Svoboda vyjadřování a svoboda informací roste a vyvíjí se ve společnosti, kde platí jako základní etický předpoklad úcta a důstojnost k lidské osobě a podpora obecného dobra,? řekl arcibiskup.
Nové informační technologie mohou kromě toho také přiblížit tíživé postavení chudých, kteří se mají moci vyjádřit. Zároveň Svatý stolec vyzývá k ochraně dětí a mládeže před škodlivými vlivy, jako je násilí a pornografie. ?Asi nejdůležitější otázkou je, zda vývoj nových technologií jde ruku v ruce s důstojností člověka, jeho zodpovědností a tolerancí k druhým.? Proto je zapotřebí učit se třídit a rozlišovat informace, což předpokládá jasné vědomí o hierarchii hodnot.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.