Obnovit smysl pro posvátné a pro krásu

14.10.2005 

Práce biskupského synodu pokračovaly dnes dopoledne tzv. Circuli minores. Jejich podněty byly pak odpoledne předloženy k debatě v aule. Dopoledne byla také zahájena diskuse nad Poselstvím, s nimž se synodní otcové obrátí k Božímu lidu. Připomeňme, že synod skončí v neděli 23. října slavnostní liturgií v Bazilice sv.Petra, které bude předsedat papež Benedikt XVI.

Synodu se účastní jako delegát také archimandrita Ignazio Sotiriadis, zástupce řecké ortodoxní církve, který odpověděl na několik otázek redaktorovi našeho rozhlasu.

Je to velmi důležitý synod, který je projevem kolegiality, která již existuje v katolické církvi.

Co říci k rozdílům mezi slavením Eucharistie u katolíků a pravoslavných?

Eucharistie je tím, co spojuje obě církve. Tradice je společná, i když jsou odlišné rity a ty byly odlišné, i když církev byla jediná. Nejsou však méně platné. Mohl bych uvést několik bodů, jako např. potřebu rozvoje pneumatologie v teologii, tedy zvýraznit přítomnost Ducha svatého v našem životě, myslím také na potřebu zvýraznit smysl askeze a materiálního i psychicko-duchovního odříkání, znovuobjevit a zhodnotit faktor půstu v našem duchovním životě jako důležitý výchovný nástroj pro správné přistoupení k eucharistii. Pro východní církev je také velmi důležité znovuobjevení smyslu pro posvátné, znovu se vrátit k tradici krásné sakrální architektury, trvat na užití vznešeného gregoriánského chorálu. Bez krásných chrámů, zbudovaných se smyslem pro posvátné, okrášlených skutečnými uměleckými díly, nelze důstojně slavit posvátná mystéria.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.