Telegram Svatého otce do Turecka

15.11.2003 

Svatý otec Jan Pavel II. soustrastný telegram celému tureckému národu a všem osobám, kterých se bolestně dotkl tragický atentát v centru Istanbulu.

V telegramu, podepsaném kardinálem státním sekretářem Angelem Sodanem, Jan Pavel II. ujišťuje o své modlitbě, aby Všemohoucí Bůh přijal do svého Království zemřelé a utěšil jejich příbuzné a všechny ostatní, protože toto nové drama se týká všech lidí dobré vůle. Svatý otec znovu apeluje na všechny muže a ženy z celého světa, aby se zasadili o mír a proti terorismu, skrze úctu ke svobodě vyznání a osobního přesvědčení, aby již nikdy náboženská příslušnost nebyla zdrojem konfliktů, které zkrvavují a znetvořují lidstvo.

Nejméně 23 lidí zemřelo při výbuchu u největší istanbulské synagogy Neve Šalom. Sto dalších je zraněno. Podle oficiálních zpráv vybuchla nálož nastražená v autě. Trhavina explodovala i před další synagogou. K odpovědnosti za atentáty se přihlásila militantní islámská skupina Fronta velkých islámských nájezdníků, v podezření však je Al-Kajda.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.