Zasedání Biskupského synodu - 12. 10. odpoledne

13.10.2005 

Práce biskupského synodu se přehlouply do druhé poloviny spolu se zprávou generálního sekretáře synodu, kardinála Angela Scoly, který vystoupil včera odpoledne a předložil aule sérii námětů v syntetické podobě, tzv. ?relatio postdisceptationem?. Šlo o seznam námětů a podnětů, které vyvstaly při vystoupení synodních otců v uplynulých devíti dnech. V tomto směru bylo možné vidět linii, která se vine v pozadí všech příspěvků, a tou je snaha o překonání každého dualismu mezi věroukou a pastorační praxí, mezi teologií a liturgií. Neexistuje nauka, která je oddělená od života, stejně tak si nelze představit konkrétní křesťanskou existenci nezávisle na normativním kompendiu víry.

Velká většina příspěvků poukazovala na různé těžkosti, s nimiž se potýká křesťanský lid přistupující k Eucharistii, který je obklopený ze všech stran sekularizovanou kulturou.

Tento sekularizovaný svět ale také žízní po pravdě a kráse. V této souvislosti se rodí nové úkoly pro kněze v rámci evangelizace a nové evangelizace. Kardinál Scola se také vrátil k diskusi o vztahu mezi vlastním darem Eucharistie a právem věřících přijímat svátosti, které jsou znamením lásky Syna k Otci a Otce k Synovi. Na základě faktu Ježíšovy reálné přítomnosti v eucharistických způsobách se ukázala potřeba nové a důkladné katecheze pro věřící, na základě které potom může také postupovat ekumenický dialog. Zvláště potřebným se ukazuje zvýraznit úzký vztah mezi Eucharistií a svátostí smíření, která jí má předcházet.

Řada z otců se také dotkla odpovědnosti biskupa za stav liturgie v jeho diecézi, stejně jako důležité role farností, které se mají stát místem a školou modlitby a eucharistické úcty. Dalším tématem byla důležitost Eucharistie pro rozvoj misijního působení Církve, následně také vztah Eucharistie a kultury a význam Eucharistie pro mezináboženský dialog. Nelze vynechat také přínos II. Vatikánského koncilu a liturgické reformy, vývoj biblické teologie, kvalitu homiletiky a také pozornost věnovanou Matce Boží. Na závěr kardinál Scola připomněl, že pro každou z církví je způsob prožívání Eucharistie neoddělitelný od její kultury a historie.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.