Zasedání Biskupského synodu ? 11. 10. odpoledne

12.10.2005 

Vraťme se ještě ke včerejšímu odpolednímu zasedání synodu, na kterém zazněly příspěvky jedenácti delegátů a čtyři relace synodních otců. Devět delegátů se věnovalo vztahům katolíků a pravoslavných, například patriarcha z Konstantinopole Johannis, který zmínil, že Církev nemůže světu nabídnout nic většího a lepšího než právě Eucharistii. Mnoho věcí sice stále rozděluje katolické a pravoslavné křesťany, ale právě eucharistická teologie je spojuje a pomáhá jim překlenout tisíc let od rozdělení obou církví. Také zástupci moskevského a rumunského patriarchátu zdůraznili jednotu mystagogické katecheze, která umožňuje věřícím prohloubit smysl účasti na božské liturgii a vede je rovněž k pochopení potřeby přistoupit ke svátosti smíření před svatým přijímáním.

Hodnota Eucharistie je úzce svázána s tím, jak je prožívána, tedy s kvalitou víry, i s odpovědností biskupa, řekl archimandrita Ignatios z Řecka. ?Naše modlitba v této chvíli je, abychom všichni došli k pochopení této odpovědnosti s plností milosti, jakou nám dává Duch Svatý.?
Za jednotu křesťanů ve znamení Eucharistie se přihlásili ve vystoupeních také anglikánský delegát John Hindl a za luteránské církve Per Lonning z Norska.
Příspěvky synodních otců nakonec uzavřely včerejší zasedání poukazem na nedostatek kněží v některých oblastech a na věřící, kteří z různých důvodů nemohou přistoupit k Eucharistii, jako jsou nemocní, věznění nebo staří, o které se nikdo nestará. Kardinál Geraldo Majella Agnello z Brazílie vyzval laiky, aby prostřednictvím Eucharistie přinášeli těmto lidem útěchu a svědectví bratrské lásky.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.