Zasedání Biskupského synodu ? 12. 10. dopoledne

12.10.2005 

Otázky spojené se situací katolíků v Číně a také problematika kněžského celibátu, to byla témata, která zazněla v příspěvcích dopoledního zasedání patnáctého dne XI. kongregace generálního synodu biskupů o Eucharistii.
Čínská církev, ve skutečnosti rozdělená na státem uznávanou a podzemní, chce být jednotná. Je potěšitelné, že velká většina biskupů tzv. oficiální církve touží po tom, aby se jim dostalo legitimizace ze strany papeže. V tomto smyslu je třeba vidět touhu po jednotě s Petrovým nástupcem a s celou římskou církví, jak zdůraznil mons. Zen Ze-Kiun, biskup z Hong Kongu. Na biskupském synodu jsou stále očekáváni čtyři biskupové z Číny, které osobně pozval Svatý otec, kteří však zatím stále nedostali oficiální povolení čínských úřadů.

Arcibiskup Sydney, kardinál George Pell, zmínil znovu problematiku kněžského celibátu. Podle něj by bylo vážnou chybou narušovat starou tradici, která by ani nepomohla změnit úbytek povolání ke kněžství. Ten je nyní velmi patrný v Oceánii, Austrálii a na Novém Zélandě. Kardinál Pell vyzval synod, aby jasně formuloval charakter služby při Eucharistii, aby se vyznačila s určitostí povaha eucharistické liturgie, jíž předsedá kněz.

Mnoho dalších vystupujících apelovalo na nedostatky a opomíjení liturgických norem ze strany celebrantů. Polský biskup Kiernikowski věnoval pozornost úkonům a symbolům, jako je lámání chleba, ke kterým se často přistupuje povrchně. Opět zazněla výzva k důkladné přípravě věřících, aby nebyli pouze diváky, ale účastníky ritu. K zavedení katechezí pro objasnění svátostné povahy eucharistického mystéria vyzval generální představený Passionistů Ottaviano D´Egidio. Celebranty pak vyzval, aby se vyvarovali nedbalosti při přípravě homilií k tomuto tématu. Zdůraznil také důležitou roli Matky Boží, k níž se můžeme obracet také jako k Matce Eucharistie.

Arcibiskup z Namibie Tashenda se vrátil k tématu inkulturace, která je velmi živá díky rozvoji církevního života v Africe, Asii a Latinské Americe. Kardinál Attiro Nicora se pozastavil nad tím, že se vytrácí praxe sloužit mši svatou ve prospěch živých a mrtvých. Takové pojetí má velkou duchovní dimenzi, protože jde o podporu Církve osobám v různých těžkostech, nesmí se však nikdy upadnout do komerčního využívání.

Kromě 18. příspěvků synodních otců se na závěr dopoledního zasedání dostalo také na 6 pozorovatelů a také na některé představené řádů a kongregací. Jedním z velmi oceňovaných vystoupení byl příspěvek sestry Elviry Petrozzi, zakladatelky komunity Večeřadlo. Tato sestra se věnuje práci v léčebně drogově závislých mladých lidí. Svěřila se s poznatkem, že eucharistická adorace, především v sobotu v noci, se stala velkou útěchou pro ty, kteří donedávna v této noční době končili na ulicích s dávkami drog.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.