Zasedání Biskupského synodu - 11. 10. dopoledne

11.10.2005 

Dnešní zasedání Biskupského Synodu probíhala ve dvou generálních kongregací. Za přítomnosti Svatého otce předsedal první z nich mexický kardinál Juan Sancoval Iñigüez. S příspěvky vystoupilo 23 synodních otců.
Kardinál státní sekretář Angelo Sodano si všímal vztahu mezi svátostí eucharistie a jednotou církve. Zdůraznil v tom kontextu zachování disciplíny i pokud jde o nemožnost interkomunia s odloučenými bratry.
O situaci katolíků ve Skandinávii mluvil kodaňský biskup Czeslaw Kozon. V převážně luteránské a silně sekularizované společnosti žije kolem dvou set tisíc katolíků. Mší svatých se účastní 20-30% věřících, pro které je nedělní eucharistie také centrálním liturgickým setkáním.
Jeruzalémský patriarcha Michel Sabbah připomněl, že k naplnění tajemství vykoupení a k ustanovení eucharistie došlo právě v jeho městě. Tato místa jsou ovšem už po mnoho let dějištěm konfliktů a nenávisti.
Svědectví z oblastí zničených válkou podal také arcibiskup Sarajeva. ?Bez odpuštění a pokoje eucharistie nepřináší plody a není ani možné ji důstojně sloužit.? ? řekl kardinál Vinko Puljić.
Uzdravující sílu eucharistie zdůraznil biskup Frédéric Rubwjanga z Rwandy. Tam, kde se krutost války nevyhla kostelům, kde bylo mnoho chrámů zprofanováno, je těžké zapomenout na příšerné scény genocidy. Přestože úplné smíření je ještě daleko, právě eucharistie pomáhá k návratu narušeného bratrství - řekl biskup z Rwandy.
Reprezentant z Jihoafrické republiky, biskup Edward Gabriel Risi připomněl komunitní rozměr mše svaté. Tam, kde je kněží málo, připravují liturgii místní komunity, například rozjímáním nad nedělním čtení. Hlad po eucharistii, které se mohou účastnit jednou nebo dvakrát do měsíce, probouzí ve věřících angažovanost.
Generál dominikánů, otec Carlos Azpiroz Costa, mluvil o spojení eucharistie s řeholním zasvěcením. Zasvěcená osoba se má po Kristově vzoru každý den vydávat za spásu světa. Je to nepřetržitě proces obrácení a očišťování se, na kterém závisí účinnost svědectví řeholního života.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.