Vyšla kniha papežových promluv ze Setkání mládeže

11.10.2005 

Dnes vychází první kniha Benedikta XVI. s názvem ?Boží revoluce?. Kniha shrnuje promluvy Svatého otce pronesené během letošního Světového dne mládeže v Kolíně nad Rýnem a papež se v ní zamýšlí také nad dědictvím a plody celého světového setkání. Prvnímu uvedení knihy byli přítomni také kardinál a generální vikář pro město Řím Camillo Ruini a prezident papežské rady pro laiky, arcibiskup Stanislaw Rylko.

Papežova kniha evokuje barvy zástav všech zemí, které vlály na světovém setkání, modlitby milionů chlapců a děvčat, kteří se po vzoru tří králů přišli setkat s Kristem, ale i rozmanitost setkání napříč vírami a konfesemi. První je promluva papeže na letišti po příletu do Kolína ? Bonnu, poslední je audience papeže v aule Pavla VI. ve středu 24. srpna, kde shrnul své dojmy z cesty do Německa.
Význam knihy přiblížil pro vatikánský rozhlas kardinál Ruini:
?Kdo objevil Krista, má přivádět ostatní k Němu. Opravdová radost se nemůže uzavřít do sebe. Je třeba ji předávat. To jsou slova Benedikta XVI. Tato výzva se stává ještě silnější a naléhavější při vědomí toho, co papež nazývá ?podivné zapomínání na Boha?, které je rozšířeno v mnoha částech světa a je příčinou nespokojenosti a frustrace. Stejně jako na druhé straně útěk k náboženství podle vzoru ?udělej si sám?, se soukromým Bohem a soukromým Ježíšem, to sice může být pohodlné řešení, které nás však nakonec zanechá samotné.?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.