Biskupové zdůrazňují potřebu katecheze a adorace

11.10.2005 

V pondělí pokračovala dalším dnem XI. generální kongregace biskupského synodu. Odpoledne zaznělo 13 vystoupení, po ní následovala diskuse, na jejímž začátku vystoupil papež Benedikt XVI.
V příspěvcích se objevily zmínky o velmi radostném a živém prožívání a slavení eucharistie na africkém kontinentě, ale i v Paraguay nebo na Kubě. V příspěvku benediktinského opata Silvestrina Pantaloniho zaznělo, že úzkostí dnešní doby je stále otázka: co bude po smrti? Na tuto otázku dává odpověď právě Eucharistie, která je živým svědectvím o Vzkříšení těla. Toto aktuální svědectví je třeba stále znovu předávat dnešním lidem, jinak se z víry stane magie nebo jen sentimentální zbožnost.
Holandský biskup Burgsteden upozornil také na neustálou potřebu katechezí pro správný přístup k Eucharistii, a to jak ze strany kněze, tak i ze strany věřících, kteří by měli dbát na eucharistický půst, ale i na důležitost tiché adorace před Svatostánkem.
Portugalský biskup Cleto zmínil nedostatky, které vidí ve své zemi, kde kvantita je mnohdy důležitější než kvalita, ve smyslu nedostatečné přípravy na slavení mše svaté. K přijímání nemohou přistoupit všichni, jako ke znamení jednoty, pokud nevnímají její rozměr oběti Beránka za spásu světa. Množí se také nedělní bohoslužby vedené laiky nebo jáhny, které však nemohou nahradit eucharistickou oběť.
Biskupové rovněž upozornili na nebezpečí sekt, které odvádějí věřící od katolické víry, a upozornili na důležitost slavení neděle jako dne odpočinku.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.