Duševní poruchy souvisí s krizí hodnot

10.10.2005 

K pomoci duševně nemocným lidem, ať už zůstávají v rodinách nebo se ocitnou bezprizorně na ulici, vyzval kardinál Javier Lozano Barragán. Na dnešní den připadá Světový den psychického zdraví. Předseda Papežské rady pro pastoraci zdraví vydal poselství, ve kterém připomíná, že mnoho duševně nemocných lidí nemá přístup k odpovídající léčbě.
Na světě je 450 milionů lidí trpících duševními poruchami. Více než 870 tisíc jich každoročně spáchá sebevraždu. Kardinál Barragán proto mluví o naléhavé nutnosti prevence. Připomíná základní práva na lékařskou péči i úctu k důstojnosti nemocných.
Čtvrtina všech zemí ale nemá odpovídající legislativu a 41 států ze sta vůbec nedefinuje politiku v oblasti duševního zdraví. Předseda Papežské rady pro pastoraci zdraví poukazuje na to, že lékařská věda hovoří o úzkém spojení mezi patologiemi, mentálními poruchami a dnešní krizí hodnot. Nesmíme mlčet tváří v tvář neustálým útokům na pokoj a vnitřní rovnováhu, kterou představují sociální vzory, které vedou k zneužívání člověka a k nebezpečnému podmiňování jeho svobody. Také převládající mentalita naší společnosti, stále uzavřenější a egoističtější, vede k odsunutí utrpení na okraj, což se zpětně projevuje na duševním zdraví obyvatelstva i budoucnosti celých rodin ? zdůrazňuje v poselství ke Světovému dni psychického zdraví kardinál Barragán.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.