Teolog, který se snažil lámat pouta

7.10.2005 

?Jen láska je věrohodná? ? tak bylo nazváno sympózium připomínající sto let narození Hans Urs von Balthasara. Zorganizovaly je společně Papežská lateránská universita a mezinárodní teologické revue ?Communio.?

Hans Urs von Balthasar se narodil roku 1905 v Lucernu a zemřel v roce 1988 v Bazileji. Studoval ve Vídni, v Berlíně, Zurychu, v Pullachu u Mnichova a v Lyonu. V roce 1929 vstoupil do Tovaryštva ježíšova, které opustil po 21-ti letech, aby se dále věnoval kněžské službě, studiu a teologickému bádání. Od roku 1940 žil v Bazilie, kde založil Komunitu sv. Jana, která chtěla žít evanglijní ideály v podmínkách světského života. Byl členem Mezinárodní teologické komise, spoluvydavatelem teologického revue ?Communio?, je autorem 119 knížek, více než pěti set třiceti článků a 110 překladů. V roce 1988 Jan Pavel II. jmenoval Hans Urs von Balthasara kardinálem, čestnou hodnost ale už nestihl převzít.

?Mohu dosvědčit, že jeho život byl autentickým hledáním pravdy, kterou pojímal jako hledání pravého Života? ? napsal v listu účastníkům římského symposia Benedikt XVI. Papež hovoří o svém osobním přátelství s von Balthasarem a připomíná nasazení, s jakým se skláněl před tajemství Vtělení. ?Hledal stopy Boží přítomnosti a Jeho pravdy všude: ve filosofii, v literatuře, v náboženstvích. Vždy se snažil lámat pouta, která často uzavírají rozum v sobě samém, a otvíral mu rozměr nekonečna? ? napsal papež ke stému výročí narození švýcarského teologa, Hans Urs von Balthasara.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.