Zasedání Biskupského synodu - 6. 10. odpoledne

7.10.2005 

Dvěma generálními kongregacemi dnes pokračovala zasedání Biskupského synodu. Na v pořadí už sedmé generální kongregace včera odpoledne vystoupilo 12 synodních otců. Mezi nimi dva východní patriarchové, arménský a chaldejský, dále předseda papežské rady pro mezináboženksý dialog a diecézní biskupové z Mozambiku, Demokratické Republiky Kongo, Thajska, Barmy, Brazílie, Kanady, Belgie a Španělska.

Mnoho příspěvků se opět dotklo obětního charakteru Eucharistie. Kristus skrze eucharistii zapojuje církev do své oběti lásky, řekl brazilský arcibiskup Luciano Mendes de Almeida. Ježíš zve společenství křesťanů do ?eucharistické formy života.? ?Skrze Něho a s Ním a v Něm? dává život pro spásu světa. Eucharistie spojuje utrpení s křížem Krista a pomáhá proto snášet utrpení s odvahou.

O spojení utrpení věřících s eucharistickou obětí mluvil také biskup Nestor Ngoy Katahwa z Demokratické Republiky Kongo. Právě v jeho zemi, sužované po desítky let válkou a chudobou, je to rys zvlášť významný.
Biskup Lucio Andrice Muandula z Mozambiku hovořil o potřebě rovnoměrného rozdělení kněží na světě, protože na mnoha místech zcela chybí. Nutné je podle něj šířit skutečnou eucharistickou spiritualitu zvláště mezi duchovními. Jde totiž o spiritulitu dobrovolného sebedarování po Kristově vzoru.
O spojení Eucharistie s liturgickým rokem mluvil biskup Julián López Martín ze španělského Leónu. Zdůraznil význam neděle, kterou nesmějí zastiňovat oslavy ke cti svatých ani jiné, které s dnem Páně přímo nesouvisejí. Arcibiskup Madridu, kardinál Antonio Maria Rouco Varela, obrátil pozornost k pastorační a katechetické přípravě ve vztahu k této svátosti. Jedině touto cestou lze předejít libovůlím a subjektivismu ve slavení eucharistie. Madridský metropolita mluvil také o významu eucharistické adorace.

O praxi eucharistické adorace v Asii mluvil arcibiskup z Barmy, Charles Maung. Připomněl, že ve více než dvou a půl tisíci farnostech na celém světě byla zavedená tzv. věčná adorace a s úspěchem se šíří i v Asii. Na Filipínách jsou podobné adorační kaple v pěti stech farností, v Jižní Koreji v sedmdesáti a začínají se objevovat také v Indii, na Sri Lance a v Barmě.
Poslední hodina každé odpolední generální kongregace je vyhrazena volné diskusi účastníků synodu. Včera se o svou reflexi podělil se synodními otci také papež Benedikt XVI.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.