Kardinál Poupard o Katolických kulturních centrech

14.11.2003 

Kardinál Paul Poupard, předseda papežské rady pro kulturu, představil dnes dopoledne v Tiskovém sálu Svatého stolce vademekum katolických kulturních center na světě. Jen v Itálii je jich 341 a působí v nejrůznějších kulturních odvětvích. Podle kardinála Pouparda jde často o instituce velmi různé, které však mají společnou svou křesťanskou orientaci. Jejich význam spočívá v dialogu a konfrontaci mezi vírou a kulturou naší doby, a proto "není možné hlásat evangelium, žít víru v Ježíše a přitom opomíjet skutečnost, která nás obklopuje," uvedl Poupard.

Na otázku, k čemu má sloužit vademecum, kardinál Poupard vysvětlil: "První biskup Říma, sv. Petr, ve svém prvním listu říká, že musíme být připraveni odpovídat s úctou a vlídností těm, kdo se dotazují na důvody naší naděje. Potkáváme mnoho dezorientovaných lidí. Jistě, máme kostely, farnosti, ale samozřejmě je tu mnoho lidí, kteří potřebují méně formální kontakt, která dovolí odpovídat na množství otázek, kladených aktuální situací. zkrátka možnost představit lidem celé kulturní dědictví víry," zdůraznil kardinál Poupard.

Jak dát sílu a krásu kultuře, která přitahuje k hodnotám evangelia? "Jeho žitím," vyjádřil své přesvědčení Poupard. "Skrze svědectví křesťanských společenství a také skrze tvůrčí kulturu. Právě k tomu směřují katolická kulturní centra. Diskutujeme nyní o Evropské ústavě, ale odpověď na tuto diskusi přichází z živého svědectví a je velmi důležité, že jsme přítomni na tomto velice širokém, náročném a složitém, stejně jako nezbytném poli kultury," prohlásil kardinál Poupard.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.