Papež: Bůh je trpícím nablízku

14.11.2003 

Jan Pavel II. přijal účastníky 18. mezinárodní konference Papežské rady pro pastoraci zdraví, která se zabývá fenoménem depresivních stavů. Svatý otec během audience v aule Pavla VI. připomněl, že ?Bůh je vždy nablízku těm, kdo trpí?. Deprese je vždy duchovní zkouškou a může být i cestou k objevení nových aspektů sebe samých a nových forem setkání s Bohem. S vědomím, jak obtížné jsou pro osobu trpící depresí věci, které se ostatním jeví zcela prosté a spontánní, je třeba takto trpícím osobám pomáhat trpělivě a s pochopením.

Pomoc pak spočívá především v novém hledání sebeúcty, víry ve vlastní schopnosti, zájem o budoucnost a chuť k životu. Důležité je držet nemocné za ruku, dát jim zakusit Boží vlídnost, včlenit je do komunity víry a života, ve které pocítí přijetí, pochopení a podporu. Svatý otec doporučil rovněž čtení a rozjímání žalmů, ve kterých svatopisec vyjadřuje v modlitbě své radosti a úzkosti, a dále také modlitbu růžence, ve kterém sama Maria učí životu v Kristu a konečně účast na eucharistii jako zdroji vnitřního pokoje.

V závěru Jan Pavel II. konstatoval, že fenomén deprese upozorňuje církev i celou společnost, jak důležité je hledat všechno to, co prospívá lidskému, psychologickému, morálnímu a duchovnímu růstu. Svatý otec vyzval rovněž veřejné instituce, aby zajistily důstojné životní podmínky nemocným, starým a opuštěným osobám.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.