Angelo Comastri představil novou knihu

24.9.2005 

Vychází nová kniha, jejímž autorem je mons. Angelo Comastri, generální vikář Svatého otce pro Vatikánský stát. Nese název ?Nezabíjejte svobodu.? Za to mu byla udělena letošní Cena Capri San Michele. Na otázky redaktorky vatikánského rozhlasu Isabelly Piro odpověděl sám arcibiksup Comastri.

Jaká jsou hlavní témata knihy?

Odp.: Na začátku knihy jsem napsal modlitbu obrácenou k Panně Marii, modelu svobody, neboť Maria byla schopná říci ?ano?. Je svobodný, kdo je schopen říci ano, kterým dává smysl životu a který se otevírá Bohu. Bůh je pramen svobody. Je jediným ?pánem?, který z nás nečiní služebníky. Je jediným, který dává, protože je nekonečný. Potom zdůrazňuji: modlitba je cestou svobody. Myslím na Matku teresu, na svobodu této ženy, myslím na Jana Pavla II., jak moc byl člověkem svobody. Další kapitola se týká čistoty. Mnozí si myslí, že čistota je omezení, ale pravý opak je pravdou. Čistota je podmínkou lásky, protože láska je dar sebe sama, a kdo není čistý, nemůže se dávat, je egoista a není svobodný. Čistota je svobodou srdce. Poslední kapitola je dlouhým dopisem adresovaným rodičům a vychovatelům. Je výzvou, aby byli mladí vedeni po cestě pravé svobody.

Co je podle vás svoboda?

Odp: Není ničím jiným, než schopností milovat. Je Boží jiskrou vloženou Bohem do nás, protože Bůh je nekonečný altruista. Tomu, kdo nevěří, říkám: ?Aspoň to zkus. Budeš příjemně překvapený.?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.