Zbožný úmysl špinavé peníze neposvětí

23.9.2005 

Mexická církev nechce přijímat peněžní dary pocházející z obchodu s drogami. Ve zvláštním komuniké to prohlásil generální sekretář mexického episkopátu, biskup Carlos Aguiár. Připomněl, že církev se angažuje v boji proti obchodu s drogami a v rehabilitaci narkomanů. Není sice možné kontrolovat původ všech drobných darů, když ale jde o větší sumy, církev chce znát identitu dárců. Pokud jde o peníze získané nelegální cestou, nesmí je přijímat, aby se nepodílela na trestné činnosti. V Mexiku se například obchodníci s drogami se nemohou stát křestními kmotry, ani svědky při svatbě.

Prohlášení bylo vydáno v souvislosti s kontroverzními výroky biskupa z Aguascaliente, Ramóna Godíneze. Ten před několika dny uvedl (19.září): ?Není naší věcí zkoumat, odkud pocházejí peníze věnované jako almužna. Pán Ježíš také nezkoumal, jak získala svobodu hříšná žena, které mu pomazala nohy. Peníze lze očistit, když jsou věnovány na dobrý úmysl.?. Tato slova vyvolala bouřlivou reakci. Tiskový mluvčí prezidenta Vincenta Foxe uvedl, že peníze pocházející z organizovaného zločinu nelze přijímat v žádném případě. Připomněl, že mexická vláda bojuje s obchodem s drogami a celá společnost ? včetně církve ? by ji měla podporovat. Biskup Godínez později prohlásil, že jeho slova nebyla správně pochopena. Jeho úmyslem bylo zdůraznit, že církev nezkoumá původ darovaných peněz. Když pochází z krádeže, viník je musí vrátit.

Problému se dotkl také arcibiskup hlavního města Mexiko, který je právě v Římě na návštěvě ad Limina. Kardinál Norberto Rivera uvedl, že církev v žádném případě nesmí přijímat peníze pocházející s obchodu s narkotiky, ani když je dárce chce věnovat na charitativní činnost. Kněz, který by je přijal, se stává komplicem zločinců.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.