Křesťasnké poselství posiluje základy společnosti

23.9.2005 

Respekt k náboženské svobodě obyvatel je závazkem světského státu. Zdůraznil to papež při setkání s novým mexickým velvyslance u Svatého Stolce. Luis Felipe Bravo Mena předal dnes v Castelgandolfu své pověřovací listiny.

Benedikt XVI. připomněl, že Mexičané jsou z naprosté většiny katolíci. Na druhou stranu postupující sekularizace usiluje o vykázání náboženského života obyvatel do soukromé sféry. Církev ovšem dobří ví, že křesťanské poselství jako je svatost života, důstojnost lidské osoby, nedotknutelnost jejích práv či nezpochybnitelná hodnota manželství a rodiny, které nelze srovnávat s jinými svazky, posiluje základy společnosti. Zejména rodina potřebuje v Mexiku zvláštní podporu. Mexická společnost trpí mimo jiné masovou emigrací. Tragicky dopadá zvláště na ženy, děti a mládež. Svatý otec dále zdůraznil sociální škody, které jsou důsledkem obchodu s drogami. S uznáním hovořil o boji s tímto jevem na úrovni státu i nevládních organizací. Právě obchod s narkotiky je totiž jedním z příčin bídy velkého množství obyvatel. Mnoho mladých Mexičanů podléhá pokušení snadného zisku prostřednictvím obchodu s narkotiky a organizovaného zločinu. Proto je nutné zaměřit se na šíření autentických lidských hodnot.

Nový mexický velvyslanec u Svatého Stolce, Luis Felipe Bravo Mena se narodil roku 1952. Vystudoval právo na univerzitě v Guanajuato a později vyučoval politickou filosofii a sociologii na Panamerické universitě. V letech 1991-94 byl poslancem a později senátorem. Je ženatý a má čtyři děti.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.