Pastýřská služba biskupů patří i těm, kdo se církvi vzdálili

23.9.2005 

Biskupové mají být apoštoly naděje ve společnostech poznamenaných sekularizací. Benedikt XVI. o tom mluvil v Castelgandolfu při závěrečném setkání s další skupinou mexických biskupů, která ukončila svou návštěvu ad Limina apostolorum. Tentokrát se týkala biskupů z hlavního města Mexika a z Puebla. Každého z nich Papež předtím přijal na soukromé audienci.

Papež zdůraznil, že biskupové se ve své pastýřské službě mají obracet ke všem, jak k věřícím, kteří se na životě církve aktivně účastní, tak i k těm, kteří se církvi vzdálili. Sekularizace je nesmí znechucovat. Pastýři mají být lidmi modlitby. Bůh neopouští svůj lid, ale vyzývá ho k obrácení a k budování jeho království.

?Království Boží neznamená jen to, že Bůh existuje a žije, ale že je přítomen ve světě. Příprava a realizace pastoračních programů má vyjadřovat důvěru v láskyplnou přítomnost Boha ve světě. To pomůže laickým věřícím postavit se čelem k postupující sekularizaci. Dovolí jim to odpovědně se stavět k časným věcem ve světle sociální nauky církve.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.