Nová vláda v Súdánu

22.9.2005 

V Súdánu panuje spokojenost s nastolením nové vlády národní jednoty, která vznikla osm měsíců po uzavření mírové dohody, po 21 letech občanské války na jihu země. Vláda se měla ujmout pravomocí v srpnu, ale zasedání bylo odloženo kvůli smrti jednoho z představitelů Jihu Johna Garanga. Jaký význam má tato nová vláda pro Sudan se zeptala redaktorka Giada Aquilino mons. Cesare Mazzolariho, biskupa v Rumbeku na jihu Sudanu.

Výběr mnoha politických osobností z jihu má důležitý význam pro vážnost, jakou jih může získat od vlády na severu. Všiml jsem si jmen mnoha vážených osobností z jihu, jež byly povolány do vládních funkcí. Zdá se to být dobré úsilí ze strany Omara Bashira, který chce, aby jih jeho vládu podporoval.

Jak se dospělo k této vládě národní jednoty?

Rozhodující byla snaha a nasazení zemřelého Johna Garanga, který přišel se smyslem pro sdílení zdrojů, bezpečnosti a politické moci v obou částech země. A to v situaci, kdy na severu roste prosperita, zatímco na jihu podle jedné statistiky jen 6% populace umí číst a psát?

Jaké je poslání Církve v Sudanu v této chvíli?

Pokračujeme v nabídce našich služeb pro evangelizaci, především na poli výchovy a vzdělání, zdravotnictví a zabezpečení humanitární pomoci. Naším velkým přáním je, abychom hráli ve společnosti větší roli než dříve.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.