Chorvatští biskupové žádají vysvětlení

21.9.2005 

Obvinění na adresu Svatého Stolce a církve v Chorvatsku ze strany prokurátorky Del Ponte důrazně odmítl chorvatský episkopát. Hlavní prokurátorka haagského mezinárodního tribunálu pro vyšetřování válečných zločinů v bývalé Jugoslávii obvinila Vatikán, že generál Ante Gotovina se s jeho vědomím skryl v jednom z františkánských klášterů. Generál Gotovina, někdejší důstojník francouzské cizinecké legie, se skrývá už čtyři roky. Obviněn je ze zločinů spáchaných v roce 1995 na srbském civilním obyvatelstvu.

Mluvčí chorvatských biskupů se ostře ohrazuje proti nařčení z krytí válečného zločince. ?Mezinárodní společenství, které pověřilo paní Del Ponte tak vysokým úřadem v haagském tribunálu, dluží po jejích nepřípustných výrocích katolické církvi a Chorvatsku náležité vysvětlení? - čteme v prohlášení.

Chorvatský premiér Ivo Sanader řekl novinářům, že neví o jaké údaje se obvinění prokurátorky opírají. Chorvatské ministerstvo vnitra přiznalo, že kdysi dostalo informace, podle kterých se Ante Gotovina měl ukrývat v jisté budově sloužící náboženským cílům. Zpráva byla tehdy přezkoumána a ukázala se jako lichá.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.