První televizní rozhovor Benedikta XVI.

21.9.2005 

Benedikt XVI. udělil první televizní rozhovor. Včera večer přijal ve své letní rezidenci v Castelgadolfu redakci katolických programů Polské televize. Mluví její šéf, P. Andrzej Majewski:

?Rozhovor se týká v podstatě postavy jeho předchůdce, Jana Pavla II. Svatý otec mluví velmi mile a bezprostředně přes 15 minut. Překvapilo nás, že Papež přišel bez papírů s poznámkami. Je to velmi osobní rozhovor, velmi osobní svědectví Benedikta XVI. o Janu Pavlu II.
Zeptali jsme se samozřejmě také na pouť do Polska, zda přijede v příštím roce. Papež se rozhovořil na to téma velmi široce a nechal nám mnoho nadějí. Svatý otec se mimo jiné v rozhovoru zmiňuje také o slavném listu Polských biskupů německým biskupům, jehož 40. výročí právě slavíme. Jak jsem řekl, je to spontánní rozhovor a zdá se tedy, že právě to se Papežovi hluboce zapsalo do mysli a zdůrazňuje to.
Říká, že to co Jan Pavel II. napsal, to ohromné dědictví, které jde v linii Koncilu, je dědictvím, které má být zachováno a předáváno. Problém je jen v tom jak si toto nesmírně rozsáhlé dědictví Jana Pavla II. osvojit a to si bere za své jako cíl svého pontifikátu.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.