Kardinál Ruini: ?Volné svazky veřejné uznání nepotřebují.?

20.9.2005 

Návrh na zavedením zvláštních práv pro nesezdané páry v Itálii zkritizoval kardinál Camillo Ruini. Na úvodním zasedání stálé rady biskupské konference poznamenal, že podobné svazky nevyžadují veřejného uznání. Měla by jim stačit právní ochrana, jaká náleží každé osobě. V praxi jde většinou o mladé páry, které plánují manželství. Podle kardinála Ruiniho je i z právního hlediska důležitější usnadnit jim co nejrychlejší založení rodiny. Páry, které manželství neplánují, chtějí zpravidla zůstat v anonymitě a formálně se nevázat. A konečně pokud jde o homosexuální páry ? kterých je daleko méně ? i ony, chtějí většinou zachovat soukromý charakter. Dokládá to skutečnost, že se málokdy registrují, i když se jim tato možnost nabízí.

Podle kardinála Ruiniho ve skutečnosti není třeba vytvářet volné svazky jako institut jakéhosi ?malého manželství.? Zakrývalo by to totiž povahu a hodnotu rodiny, ke škodě celé společnosti, argumentuje kardinál Ruini. Italská ústava charakterizuje rodinu jako ?přirozené společenství založené na manželství.? Ústavní soud několikrát potvrdil, že volný svazek není možné považovat za rodinu.

Předseda italského episkopátu připomněl také slova, které Benedikt XVI. uvedl na červnovém kongresu o rodině, pořádaném římskou diecézí. Svatý otec odsoudil ?dnešní formy degradace manželství?, jako ?projevy anarchické svobody?, která je ?neprávem představována jako pravé osvobození člověka. Tato pseudosvoboda ? dodal papež ? se zakládá na banalizaci těla, která je nutně také banalizací člověka.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.