Polská pouť v Římě

20.9.2005 

Polští poutníci přijeli do Říma poděkovat Bohu za nedávné beatifikace dvou polských kněží. Před polednem sloužil ve Vatikánské bazilice kardinál Edmund Casimir Szoka děkovnou mši svatou za blahořečení P. Bronisława Markiewicze. Zúčastnili se jí také představitelé obou větví kongregace, kterou založil. Kardinál Szoka v homilii připomněl zásluhy nového blahoslaveného na rozvoji výchovných metod a na vzrůstu pozornosti pro osudy chudých dětí a mládeže.
Otec Bronislav Markiewicz se narodil 13. července 1842 v Pruchniku v Polsku, byl knězem diecéze Przemysl. V roce 1885 do Kongregace otců Salesiánů. V Turíně byl žákem sv. dona Bosca a sv. Benigno Canavese. V roce 1897 založil Kongregace sv. Michaela Archanděla, mužskou i ženskou větev. Zemřel 19. ledna 1912 v Miejsce Piastowe v Polsku.

Odpoledne pak děkovaly sestry loretánky a polští poutníci za blahořečení P. Ignace Kłopotowského. V kostele Sv. Ducha nedaleko Berniniho kolonády předsedal eucharistii kardinál Zenon Grocholewski.
Ignác Klopotowský se narodil 20. července 1866 v Korzeniowce v Polsku. V roce 1891 přijal kněžské svěcení v Lublinské diecézi a byl jmenován kaplanem a profesorem v diecézním semináři. V dalších letech zastával různé pastorační práce až do roku 1908, kdy odchází do Varšavy. Tam zorganizoval tiskárnu a zároveň se stal správcem farnosti. V roce 1920 se souhlasem apoštolského nuncia Achille Rattiho, budoucího Pia XI., založil ve Varšavě Kongregaci sester Blahoslavené Panny Marie z Loreta. Ignác Klopotowský zemřel 7. září 1931 ve Varšavě.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.