Papež přijal nové biskupy

19.9.2005 

Roli biskupa jako učitele víry zdůraznil Papež při setkání se skupinou sto deseti nově jmenovaných biskupů z různých kontinentů. Účastní se v Římě studijních dnů pro pastýře univerzální církve, kteří nedávno nastoupili do své služby. Jak připomněl Benedikt XVI. je to součást stálé formace biskupa, kterou doporučuje apoštolská exhortace Pastores gregis.

?Bohužel ještě neexistuje kurz pro nového papeže, protože i já jsem na svém místě teprve pět měsíců (smích a potlesk)... a s pomocí všech biskupů a spolupracovníků z kurie se snažím učit svému řemeslu.? ? zažertoval Svatý otec.

Zdůraznil dále, že biskupové mají pomáhat věřícím v odkrývání radosti z víry. Totiž radosti z toho, že Bůh nás miluje. Víra nás vede k tomu, abychom skládali naději v Krista, která nám zjevuje Otce. Jeho láska dává našemu životu smysl. Benedikt XVI. vyzval nedávno jmenované biskupy, aby při vykládání víry brali do rukou katechismus katolické církve a jeho Kompendium, které vyšlo letos v červnu.
V souvislosti s probíhajícím Rokem eucharistie Papež upozornil také na význam této svátosti ve službě biskupa. Už způsob, jakým biskup slouží mši svatou, má povzbuzovat ve víře a zbožnosti kněze a celý Boží lid v diecézi, řekl Benedikt XVI. v promluvě k nově jmenovaným biskupům.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.