Pokračuje návštěva mexických biskupů

19.9.2005 

Přijetím další skupiny mexických biskupů u papeže Benedikta XVI. pokračuje jejich návštěva ?ad Limina Apostolorum?.S hlavními otázkami, která se probírají na setkání s papežem, seznámil dnes redaktory Vatikánského rozhlasu viceprezident Mexické biskupské konference mons. Carlos Aguiar Retes, biskup z Texcoco.
I když se návštěvy Ad limina konají obvykle každých pět let, mexičtí biskupové přijeli do Říma při této příležitosti naposled v roce 1994. Důvodem bylo především to, že během této doby papež Jan Pavel II. Mexiko několikrát sám navštívil. Bylo to v roce 1999, kdy svatý otec navštívil Baziliku P.Marie Guadalupské, a v roce 2002, kdy v Cittá del Messico svatořečil indiána Juana Diega.
Návštěva Ad limina Apostolorum probíhá po celý měsíc září a Benedikt XVI. se při ní setká se všemi 117 mexickými biskupy. Jak dále uvedl biskup Retes, v současné době prožívá mexická církev období relativního klidu, avšak nemá dosud pravomoci vyjadřovat se a zasahovat do veřejných záležitostí země. Má sice svobodu kultu, ale např. nemůže vlastnit sdělovací prostředky nebo zabezpečit výuku náboženství na veřejných školách. Přestože pokřtěných katolíků je v Mexiku 90% populace, ve společnosti se stále šíří některé protikatolické tendence, které podporují i náboženské sekty. Podle biskupa Retese bude důležité, jak dopadnou parlamentní volby v příštím roce a kterým směrem se bude země dále ubírat.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.