Křesťan nesmí rezignovat na náročné pojetí dialogu

16.9.2005 

?Budoucnost našeho kontinentu závisí na síle našeho svědectví? ? napsal Benedikt XVI. účastníkům VI. Hnězdenského sjezdu. Pod patronátem Nadace sv. Vojtěcha začal dnes v polském Hnězdnu třídenní sjezd evropských laických hnutí a sdružení. Ve svém poselství navazuje Papež na téma letošního setkání. Pod mottem ?Evropa Dialogu? se zabývá otázkou vytváření národních a nadnárodních struktur, které podporují spolupráci mezi státy. V první řadě ale jde o křesťanskou tradici v kulturním a světonázorovém pluralismu, který charakterizuje dnešní Evropu.

Svatý otec připomíná, že základem dobré spolupráce není jen výměna názorů, ale také společné hledání pravdy v duchu lásky a úcty ke každému člověku, a na druhé straně umění obhájit vlastní přesvědčení. ?Dialog v tomto smyslu je obtížným úkolem, který křesťané musejí vzít na sebe.? ? napsal Benedikt XVI. ? proto mě těší, že Organizátoři a účastníci sjezdu chtějí ukázat základní oblasti dialogu mezi křesťanstvím a laickou kulturou, i místo náboženství ve veřejném životě.? ? čteme v papežském poselství.

Hnězdenský sjezd se definuje jako ekumenické, mezinárodní a multikulturní setkání, které chce odrážet situaci dnešní Evropy. Sjelo se na něj 900 zástupců nejrůznějších hnutí a sdružení. Novinkou letošního setkání je akcent na dialog s jinými náboženstvími: s židovstvím a s islámem. První sjezd se konal roku 1997 u příležitosti Svatovojtěšského milénia.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.