Benedikt XVI. vyzval k praxi "lectio divina"

16.9.2005 

?Jedině ten, kdo v první řadě naslouchá Božímu slovu, se může stát jeho hlasatelem. Nemá totiž vyučovat svou vlastní moudrost, ale moudrost Boží...? Benedikt XVI. to připomněl v promluvě k účastníkům mezinárodního kongresu ?Písmo svaté v životě církve.? Katolická biblická federace a Papežská rada pro jednotu křesťanů ho organizuje u příležitosti 40. výročí konstituce Dei Verbum.
Dogmatickou konstituci o Božím zjevení označil Papež za ?jeden z nejdůležitějších dokumentů II. Vatikánského koncilu? a připomněl, že se jako mladý teolog podílel na ?vášnivých diskusích?, které její vznik doprovázely.
Už úvodní věta dokumentu obsahuje hluboký význam, zdůraznil Svatý otec. Mluví o tom, že koncil ?se zbožnou úctou naslouchá Božímu slovu a s důvěrou je hlásá?. (lat cit.) Tak se naznačuje, čím je církev. Že je totiž společenstvím, které naslouchá a hlásá Boží Slovo.

?Církev dobře ví, že ve Svatých Písmech žije Kristus. Právě proto ? jak zdůrazňuje Konstituce ? vždy chovala k Božímu Písmu podobnou úctu jako pro samo tělo Páně (srv. DV 21). Právem proto podotýkal sv. Jeroným, že neznalost Písma je neznalostí Krista (srv. DV 25).?

?Jsme vděčni Bohu ? řekl Benedikt XVI. ? v poslední době, také díky dogmatické konstituci Dei Verbum, byl zásadní význam Božího Slova hlouběji oceněn.? Vedlo to k obnově života církve, zejména v kázání, katechezi, teologii, spiritualitě a v ekumenismu. Z obsahu dokumentu vybral pro dnešní dobu především povzbuzení k duchovnímu čtení Písma Svatého, které křesťanská tradice zná pod termínem lectio divina. Takové čtení Bible, spojené s modlitbou, se stává rozmluvou člověka s Bohem. Při čtení nasloucháme promlouvajícímu Bohu a v modlitbě mu s důvěrou odpovídáme. ?Jsem přesvědčen, že tato praxe přinese církvi nové duchovní jaro.? ? řekl Svatý otec při audienci účastníků mezinárodního kongresu o Písmu svatém v životě církve.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.