Památka P. Marie Bolestné

15.9.2005 

Církev si dnes připomíná památku P. Marie Bolestné. Kde má původ tato liturgická památka? Zeptali jsme se O. Ermanna Toniola, z kongregace Služebníků P. Marie, známější jako serviti, protože právě v jejich prostředí je P. Marie Bolestná velmi ctěna:

?Lze říci, že tento svátek má původ právě v Řádu služebníků P. Marie v 17. století. Tedy přesně v roce 1668. Tehdy dostal náš řád svolení sloužit votivní mši svatou P. Marie Bolestné. Později v roce 1714 bylo servitům dovoleno slavit tento svátek vždy třetí neděli v září. Po reformě Pia X. z 1. listopadu 1911, podle které má neděle vždy přednost, byl svátek přenesen na 15. září a tak tomu zůstalo i po reformě kalendáře, kterou po Koncilu provedl Pavel VI.?

Jaký duchovní význam má dnešní liturgická památka?

?Význam této liturgické památky spočívá ve stínu slavnosti Povýšení sv. Kříže. Bolest P. Marie není bolestí, která jen pláče, je to spásná bolest, která je činná, stejně jako Kristův Kříž není jen křížem toho, kdo trpí, ale také Křížem Toho, která nás vykupuje a nese na sobě tíži celého lidstva. Maria se toho účastní. Ona sama je ve stínu Kříže a zároveň spojena s Křížem svého Syna.?

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.