Izraelští vrchní rabíni navštívili Benedikta XVI.

15.9.2005 

Dalším krokem k prohloubení náboženských vztahů mezi katolíky a židy byla dnešní návštěva obou vrchních rabínů Izraele v Castel Gandolfu. S Benediktem XVI. se setkal sefardský vrchní rabín Šlomo Moše Amar a nejvyšší představitel aškenázských židů, Jona Metzger.

Papež v promluvě k svým hostům připomněl letošní 40. výročí koncilní deklarace Nostra Aetate, která se stala milníkem ve vztazích katolického a židovského světa. Zdůraznil, že v započatém díle smíření a vzájemného poznávání je třeba pokračovat, jak o tom mluvil už při návštěvě synagogy v Kolíně nad Rýnem. Svatý otec vyjádřil znepokojení nad neustávajícími akty násilí a teroru ve Svaté Zemi. ?Stále musíme zdůrazňovat úzké spojení mezi náboženstvím a pokojem? ? řekl Papež. Zmínil rovněž situaci křesťanských společenství, která žijí ve Svaté zemi od počátků křesťanství. Připomněl, že stále ještě čekají na naplnění smlouvy, kterou Izrael uzavřel se Svatým Stolcem před 12-ti lety.

?Drazí vrchní rabíni! Jako náboženští vůdci stojíme před Bohem. Leží na nás velká odpovědnost za naše učení a naše rozhodnutí. Kéž nás Pán podpírá ve službě velkého úkolu šířit svatost lidského života a bránit lidskou důstojnost každého člověka, tak aby na světě vzkvétala spravedlnost a pokoj.? - uzavřel Benedikt XVI.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.