Jak odpoví summit OSN na výzvy současného světa?

14.9.2005 

Reforma OSN je hlavním bodem programu mimořádného summitu organizace u příležitosti 60. výročí jejího založení. Politikům a vládcům shromážděným v New Yorku adresoval v neděli zvláštní apel také Benedikt XVI. Po modlitbě Anděl Páně je vyzval ke ?svornosti a k velkorysé solidaritě? a k přijetí efektivních konkrétních opatření, které odpoví na nejnaléhavější problémy, jež přináší bída, nemoci a hlad...? Na summitu OSN zastupuje Svatý Stolec kardinál státní sekretář Angelo Sodano.

Generální sekretář spojených národů, Kofi Annan, zahájil jednání o reformě Rady bezpečnosti. Na pořad přijdou otázky míru, rozvoje a boje s terorismem. Po dlouhých jednáních v noci na dnešek došlo Generální shromáždění k dohodě o kontroverzním závěrečném dokumentu. Z New Yorku pro náš rozhlas telefonuje Paolo Mastrolilli:

?Dohoda nepřinesla komplexní reformu, kterou ohlašoval generální sekretář, Kofi Annan, ale obsahuje některé významné kroky. OSN nahradí zdiskreditovanou Komisi pro lidská práva užší radou, do níž nebude mít přístup ten, kdo je porušuje. Definice a podrobnosti o fungování tohoto nového organismu byly ovšem odloženy na další jednání Generálního shromáždění. Ve stejných kolejích má vzniknout také Úřad pro mír ? ?peace building?, který má pomáhat návratu stability v zemích, jež vyšly z válečných konfliktů. Dále byl schválen koncept odpovědnosti za ochranu národů, v situacích, kdy ji vlády nechtějí nebo nemohou zajistit. To znamená, že v případech, jako byla genocida ve Rwandě, by měl být vnější zásah téměř automatický. Terorismus byl odsouzen, přestože se nedošlo ke shodě v jeho definici. Arabské země totiž trvaly na zachování práva bojovat proti cizí okupaci. Pokud jde o rozvoj, byly potvrzeny cíle ze summitu v roce 2000, jako snížení chudoby na polovinu do roku 2015. Závazek bohatých zemí investovat na pomoc 0,7 desetin procenta svého hrubého domácího produktu byl změněn na pouhé vybídnutí. Dnešním dnem summit začal promluvami politických představitelů, včetně amerického prezidenta Bushe.?

To byl z New Yorku Paolo Mastrolilli.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.