Braniborsko podepsalo smlouvu upravující kontakty s katolickou církví

13.11.2003 

Braniborsko podepsalo smlouvu upravující kontakty s katolickou církví. Smlouvu podepsali 12. listopadu v Potsdamu apoštolský nuncius v Německu, arcibiskup Giovanni Lajolo, a premiér spolkové země Braniborsko, Matthias Platzeck. Před vstupem v platnost ji musí ratifikovat Landtag. Braniborsko je poslední německou spolkovou zemí, která dokument podpisuje.

Arcibiskup Lajolo během slavnosti v Potsdamu zdůraznil, že smlouva dává novou formu vztahu mezi církví a zemí Braniborsko. Připomněl také, že jednání nad dokumentem trvala devět let, zejména proto, že vláda navrhovala, aby vyučování náboženství ve školách bylo zastoupeno předmětem ?občanská výchova ? etika ? religionistika?. Ústavní soud pak navrhl trvalé řešení ve prospěch výuky náboženství. Premiér Platzeck ocenil smlouvu jako ?výraz dobrých vztahů mezi katolickou církví a Braniborskem.? Smlouva totiž formuluje ?to, co se osvědčilo během minulých let.? Premiér rovněž ohlásil, že jeho vláda připravuje podpis podobné smlouvy také s židovskou obcí.

Smlouva upravuje mimo jiné vztah této spolkové země k Berlínské arcidiecézi a k Magdeburské a Zhořelecké diecézi (Görlitz). Garantuje stálé roční dotace, v současnosti v hodnotě 1 milion 150 tisíc euro, ochranu nedělí a svátků a charitativní činnost církve. Kromě toho zakotvuje pastorační službu ve státních nemocnicích, nápravných zařízeních pro mládež a například také právo kněze vázaného zpovědním tajemstvím na odmítnutí výpovědi. Upravuje také otázky správy církevních hřbitovů a ochrany památek.

S podpisem smlouvy v Potsdamu mají všechny nové spolkové svazové země Německa podobné smlouvy. V Německu tak chybí smlouva s katolickou církví jen městským krajům Brémy, Hamburg a Berlín. Brémy podepíší smlouvu 21. listopadu, Hamburg teprve začíná v této otázce vyjednávat a jednání s Berlínem jsou zmrazena několik let kvůli různým pohledům právě na otázku na vyučování náboženství.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.