Německé církve nepodpoří Centra proti vyhánění

13.9.2005 

Německé církve nepodpoří kontroverzní projekt ?Centra proti vyhánění? v Berlíně. ?Nejsem kategoricky proti podobné instituci v Berlíně, ale v projektu se musí nejprve objevit slovo ?smíření?, řekl kardinál Georg Sterzinsky. Dokud projekt nebude založen na vůli k odpuštění, jeho diecéze neposkytne této iniciativě žádné místo, dodal berlínský arcibiskup. Kardinál Sterzinsky nedávno odmítl poskytnout pro potřeby projektu Centrum kostela sv. Michaela, což zmenšilo šance na brzké otevření této instituce. Kardinál přiznal, že jeho rozhodnutí vyvolalo bouřlivou reakci. Někteří lidé dokonce vyhrožovali vystoupením z Církve. ?Nedůstojné dopisy často ve stylu revanšistů, mě ještě utvrdily v mém rozhodnutí,? uvedl Berlínský arcibiskup.

Společné prohlášení v této věci připravuje také Německá evangelická církev spolu s Polskou ekumenickou radou sdružující nekatolické církve v Polsku. Podle týdeníku ?Der Spiegel? má obsahovat kritiku projektu "Centra proti vyhánění", protože je v rozporu ?s pozitivní zkušeností polsko-německého smíření? a neodpovídá ?evropskému rozměru této výzvy.?
Prohlášení bude vydáno u příležitosti 40. výročí memoranda Německé evangelické církve vydaného v říjnu roku 1965, v němž byly poprvé zpochybněny německé nároky na území, které po válce připadlo Polsku. O měsíc později polští biskupové přítomní na II. Vatikánském koncilu reagovali slavným listem a slovy: ?Odpouštíme a prosíme o odpuštění.?

Za projektem ?Centra proti vyhánění? stojí kontroverzní postava Eriky Steinbachové, předsedkyně ?Svazu vyhnaných? či odsunutých Němců, která se narodila jako dcera důstojníka německé okupační armády na severu Polska. Situace je o to složitější, že projekt otevřeně podporuje německá křesťanskodemokratická strana, CDU. Zahrnula ho do své předvolební kampaně a požaduje uvolnění státních dotací v jeho prospěch.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.