V Lyonu probíhá mezinárodní setkání "Lidé a náboženství"

12.9.2005 

Rozhodné ?NE? jakémukoliv násilí a výzva k odvaze stále aktivněji pracovat ve prospěch míru a dialogu, které jedině mohou zajistit nadějnou budoucnost pro celou planetu ? to jsou slova Benedikta XVI. v poselství, které podepsal kardinál státní sekretář, Angelo Sodano, zaslaném na 19. Mezinárodní setkání "Lidé a náboženství", jež organizuje komunita Sant Egidio a které probíhá od včerejšího dne ve francouzském Lyonu. Mottem letošního setkání je: ?Odvaha k humanismu pokoje?. Svatý otec ve svém poselství uvádí: Lidé dneška mohou prosit Boha o dar pokoje, tím že přijmou zaslíbení Krista: ?Pokoj vám zanechávám, svůj pokoj vám dávám?, tím způsobem, že budou schopni přijmout veškeré požadavky a stanou se tvůrci pokoje. Z Lyonu telefonuje redaktorka našeho rozhlasu Francesca Sabatinelli:

Násilí jakéhokoliv druhu nemůže vyřešit konflikty, ale těžce zatěžuje budoucnost a nerespektuje ani lidi ani národy. Je to výzva k úsilí o zachování míru a dialogu, které jsou nezbytné pro budoucnost. Je to výzva Benedikta XVI. účastníkům setkání v Lyonu a adresované hlavně mladým. Letos přinesla komunita Sant Egidio ducha Assisi do nejstarší francouzské diecéze na setkání, které probíhá právě v době dramatického výročí: uběhly čtyři roky od atentátů ve Spojených státech. ?Je to bolest ? uvedl zakladatel komunity Sant Egidio Andrea Riccardi ? a lidé různých náboženství se sjedcují ve sdílení soucitu. Ekumenismus a dialog se zrodil v Gulagu a v koncentračních táborech. Nic na tomto světě, ani náboženství, nemůže být geneticky dané. Z velkých náboženství může přijít odpověď na potřebu identity, aniž by upadly do netolerance.

Pro Nicolase Sarkozsyho, francouzského ministra vnitra, ?náboženství jsou nezbytným klíčem pro lidi k nalezení smyslu jejich existence?. Velký obránce francouzské laicity, která ? jak uvádí sám ministr ? není nepřátelská k náboženstvím a uvádí vlastní úsilí ve prospěch uznávaných zástupců francouzského Islámu. - Islám, který zavrhuje terorismu, který mu zabraňuje, který ho neospravedlňuje?, upřesňuje Ezzedin Ibrahim, vládní poradce Arabských Emirátů. - ?Terorismus, kterému je třeba strhnout náboženskou masku a ukázat, že pod ní je prázdnota a že teroristé jsou kriminální živly a ne věřící lidé?, dodává kardinál Walter Kasper, předseda papežské rady pro jednotu křesťanů.

?Jedná se tedy o ustanovení a definování stále hlubší spolupráce mezi Východem a Západem?: kardinál Muhamad Ali Taskhiri, prefekt kongregace pro Východní církve pokládá vážnou otázku: Mezi Východem a Západem je opravdový konflikt, střet, srážka civilizací ? může mezi nimi být dialog? - Bezesporu ano, jestliže náboženství ? je přesvědčení předsedy Rady Rabínů Itálie Larase ? přestanou ospravedlňovat spory a války a začnou se konečně plně věnovat ? i když každý jinak ? úloze služby ve prospěch člověka a národů. - Bezpochyby ano, přizvukuje muslimský teolog Muhammad Ali Taskhiru, jestliže se přijme dědictví Jana Pavla II.: Důvěra velkých náboženství mezi sebou navzájem.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.