Druhý biskup od dob reformace

12.9.2005 

V sobotu 10. září byl v Estonsku vysvěcen první biskup po 60-ti letech. Stal se jím 45-ti letý kněz Philippe Jourdan, původem z Francie. Nového apoštolského vikáře jmenoval ještě Jan Pavel II. Patří do personální prelatury ?Opus Dei? a v Tallinu žije do roku 1996. Od doby reformace je teprve druhým katoalickým biskupem se sídlem v Estonsku. Jeho předchůdce, Boží služebník arcibiskup Edward Profitlich, zahynul v sovětském koncentračním táboru v roce 1942.

Slavnosti předsedal apoštolský nuncius v Litvě, Lotyšsku a Estonsku, arcibiskup Peter Stephan Zurbriggen. Probíhala v největším kostele města, v katedrále sv. Olafa, zapůjčené pro tuto příležitost od baptistů. Mezi hosty byl estonský prezident Arnold Rüütel a prelát ?Opus Dei?, biskup Javier Echevarría.

Estonsko je jednou z nejsekularizovanějších zemí Evorpy. 70% z celkového počtu milion čtyři sta tisíc obyvatel se považuje za nevěřící osoby. 13% obyvatel patří buď do luteránské nebo do pravoslavné církve. Katolíků je kolem devíti tisíc. Termín biskupského svěcení připadl na 12. výročí návštěvy Tallinu Janem Pavlem II.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.