Katolický kostel po sedmdesáti letech

12.9.2005 

Baku. V hlavním městě Ázerbajdžánu byl včera položen základní kámen katolického kostela. Slavnosti se zúčastnil prefekt Kongregace pro Evangelizací národů, kardinál Crescenzio Sepe a apoštolský nuncius v kavkazských zemích, arcibiskup Claudio Gugerotti. Katolické společenství v Ázerbajdžánu tvoří 150 Azerů a 120 cizinců. V rámci misie sui iuris je vede slovenský salesián, P. Jan Čapla. Nedělní slavnost je podle jeho slov znamením obrody a naděje pro tuto ?malé stádce?, které přežilo v Ázerbajdžánu období pronásledování. Komunistický režim zlikvidoval všechny katolické kostely v této zemi. Nově založený kostel bude prvním v Baku po 70-ti letech utrpení.
Kardinál Sepe ve své promluvě zdůraznil, že pravý věřící člověk se nenechá přemoci nenávistí a fanatismem, ale hledí na druhého se srdcem plným lásky a milosrdenství.

Pozemek pro nový kostel v Baku věnovala katolické komunitě azerská vláda po návštěvě Jana Pavla II. v roce 2002. Stavbu doposud brzdily byrokratické průtahy. Projekt zahrnuje kromě kostela zasvěceného Neposkvrněnému Početí P. Marie také pastorační centrum a byty pro kněze. Stylově navazuje na původní neogotickou baziliku v Baku, zničenou v době stalinského teroru ve 30. letech minulého století.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.