Turecko se připravuje na papežskou návštěvu

12.9.2005 

Turecká vláda oficiálně potvrdila, že přípravy na návštěvu Benedikta XVI. v této zemi už probíhají. V tom smyslu už dříve mluvil také kardinál Walter Kasper. Program a přesné datum cesty nejsou ještě známy. Mluví se o tom, že by se Benedikt XVI. mohl zúčastnit oslav ke cti apoštola Ondřeje. Podle tureckého tisku by tedy měla papežská návštěva Istanbulu proběhnout mezi 28. a 30. listopadem.

Turecko přikládá návštěvě Benedikta XVI. velký význam ? čteme v prohlášení tamního ministerstva zahraničí. Vláda zároveň dementuje zprávy deníku ?Radikal?, podle nichž papež vyjádřil přání navštívit slavný chrám Hagia Sofia. Vládní prohlášení upřesňuje, že o podrobnostech papežské cesty se ještě nemluvilo.?

Pozorovatelé zdůrazňují, že návštěva Benedikta XVI. v Istanbulu je důležitým bodem v kandidatuře Turecka do Evropské unie. V minulosti se totiž kardinál Ratzinger vyjádřil k této věci skepticky. Zdůraznil, že ?z hlediska kultury tato země vždy představovala pro Evropu jiný kontinent.? Poukázal také na nedostatek náboženské svobody v Turecku. Katolické církvi se doposud v této zemi nepodařilo získat status právnické osoby. Odhaduje se, že v sedmdesáti milionové populaci Turecka je katolíků zhruba 100 tisíc.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.