Eparchie pro severoamerické Armény

12.9.2005 

Svatý otec rozhodl o povýšení apoštolského exarchátu pro katolíky arménského obřadu žijící ve Spojených Státech a Kanadě na stupeň eparchie. Jde o církevně administrativní změnu, která odpovídá povýšení apoštolského vikariátu na diecézi. Nová eparchie ponese titul P. Marie z Nareg. Prvním ordinářem se stává dosavadní apoštolský exarcha severoamerických Arménů, biskup Manuel Batakian, sídlící v New Yorku.
Věřících arménského obřadu je ve Spojených Státech a Kanadě kolem 36-ti tisíc. V devíti farnostech jim slouží 14 kněží a 20 řeholních osob.

Biskup Batakian se narodil v Athénách roku 1929. Za II. světové války jeho rodina odešla do Libanonu. Po válce studoval v Římě a na kněze byl vysvěcen roku 1954. Působil v libanonském Bzommaru, v Paříži a v Římě. V roce 1994 byl zvolen pomocným biskupem Cilícijského patriarchátu a po obdržení papežského souhlasu byl následujícího roku vysvěcen na biskupa. Apoštolským exarchou arménských katolíků ve Spojených Státech a v Kanadě byl jmenován v roce 2000.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.