Sympozium v Assisi

5.9.2005 

?Hledání plné viditelné jednoty mezi všemi Kristovými učedníky je zvláště naléhavé v naší době a vyžaduje hlubokou spiritualitu a vzájemný růst lásky?. Slova Benedikta XVI. jsou obsažena v jeho poselství kardinálovi Walterovi Kasperovi, předsedovi papežské rady pro jednotu křesťanů, u příležitosti IX. mezikřesťanského sympózia, které v těchto dnech probíhá v Assisi. Podrobnosti přináší redaktor našeho rozhlasu, Alessandro de Carolis:

Eucharistie je středem ekumenického dialogu. V roce, který je zvláště věnován díky Janu Pavlu II. tajemství Těla a Krve Krista ? jak připomněl ve včerejší modlitbě Anděl Páně také Benedikt XVI. ? je mezikřesťanské sympózium v Assisi obohacením 11 měsíců nepřerušených iniciativ. Již po deváté se setkávají pravoslavní a katoličtí odborníci, aby si navzájem bratrsky vyměňovali názory, jako to uvádí Benedikt XVI. a zhodnotili teologické a liturgické prvky západní a východní tradice.
Pro Svatého otce sympózium opět zdůrazňuje naléhavost návratu ke společenství a k plné jednotě křesťanů. A to je také přání Benedikta XVI. adresované účastníkům sympózia, kterého se již od roku 1992 účastní zástupci římské University Antonianum a teologického oddělení Soluňské university. Sympozium v Assisi ? uvádí v závěru Svatý otec ? ukazuje úsilí, hledání a společné studium, kdy se obě strany snaží vyjasnit rozdíly a překonat nepochopení. V této linii mohou vzdělávací Instituty zastávat základní úlohu při formaci nových generací a nabídnout obnovené křesťanské svědectví dnešnímu světu.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.