Víkendový atentát ve čtvrti svobody

12.11.2003 

Teroristický útok, ke kterému došlo v hlavním městě Saúdské Arábie v noci ze soboty na neděli, otřásl nevelkým katolickým společenstvím v této oblasti. Podle odhadů žije na Arabském poloostrově kolem tří milionů katolíků, zejména přistěhovalců z Filipín a z Indie.

Útok v Riádu ostře odsoudil latinský apoštolský vikář v Arábii. Jsme zarmouceni kvůli ohrožení, jaké terorismus přináší pro život obyvatelstva a pro pokoj na světě, uvedl pro agenturu SIR biskup Giovanni Gremoli. Událost je o to smutnější, že k atentátu došlo v období Ramadánu. Jako náboženští představitelé uděláme všechno, co je v našich silách, aby se vrátil pokoj a aby náboženství byla nástroji dialogu, rovnováhy, a ne konfliktů, uvedl latinský apoštolský vikář v Arábii.

Podle informací italské sekce exilové libanonské politické strany Libanonské síly, byl čtvrť zasažená atentátem byla jedním z mála míst, kde se měli obyvatelé naprostou svobodu, jediné místo kde mohli také svobodně slavit mši svatou. Mezi oběťmi atentátu je také 7 libanonských křesťanů, z toho 3 děti, a dalších 35 bylo zraněno. Strana Libanonské síly vyzývá k modlitbě za všechny oběti atentátu, ve víře, že jejich prolitá krev přinese dar obrácení, míru, odpuštění a přátelství těmto těžce zkoušeným zemím.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.